Οι πρώτες σκέψεις που μας έρχονται στο μυαλό στο άκουσμα ότι κάποιος είναι μεταφραστής είναι: καθιστική και μοναχική ζωή μέσα στο σπίτι. Το πρώτο σκέλος είναι απόλυτα ορθό, καθώς οι περισσότεροι μεταφραστές περνούν πάνω από οκτώ ώρες ημερησίως σε μία καρέκλα. Το δεύτερο σκέλος είναι υποκειμενική υπόθεση, καθώς ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Σε κάθε περίπτωση, οι μεταφραστές δεν είναι και μοναχοί! Τι πρέπει να προσέξει, λοιπόν, κάποιος που δουλεύει άπειρες ώρες από το σπίτι;

Καλή στάση σώματος

Τα περισσότερα προβλήματα ξεκινούν από την πολύ κακή στάση σώματος που έχουμε κατά τη διάρκεια της εργασίας μας. Αν ο χώρος εργασίας μας είναι το σπίτι, το πράγμα χειροτερεύει, καθώς έχεις άπειρες πια επιλογές να κάτσεις λάθος μπροστά από τον υπολογιστή: στο κρεβάτι, στον καναπέ οκλαδόν, στην κουζίνα σκυμμένος πάνω στον πάγκο πληκτρολογώντας και ανακατεύοντας τη φασολάδα. Το μυστικό είναι να διακοσμήσεις όμορφα τον χώρο σου για να κάθεσαι ευχάριστα μόνιμα εκεί καθώς και να επενδύσεις σε μια καλή καρέκλα γραφείου.

Προσεκτική διαχείριση χρόνου

Η διαχείριση του χρόνου μας είναι σημαντική ειδικά αν αποφασίσουμε να δουλέψουμε από το σπίτι, όπου οι πειρασμοί για να χαζέψεις είναι ατελείωτοι. Βάλε ξυπνητήρι, ξύπνα πρωί, κάνε το πρόγραμμά σου και θέσε χρονικά διαστήματα στα οποία θα έχεις χρόνο να τακτοποιήσεις εξωτερικές δουλειές, να φας ένα σνακ, να πας το σκυλί βόλτα.

Διάθεση για δημιουργία και εργασία

Πολλές φορές συνδέουμε την έννοια του σπιτιού με την ξενοιασιά και την ανεμελιά. Αυτά τα αισθήματα δυσκολεύουν την κατάσταση αν επιθυμούμε να εργαστούμε στον προσωπικό μας χώρο. Καλό είναι αν πάρουμε την απόφαση να διαμορφώσουμε κατάλληλα έναν χώρο, τύπου γραφείο, και να ορίσουμε πως το τάδε χρονικό διάστημα της ημέρας πρέπει να το περάσω εδώ και να είμαι συγκεντρωμένος. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε τις πιθανότητες να διαχωρίσουμε έστω νοητά την ανεμελιά του καναπέ του σαλονιού από την ευθύνη και την ανάγκη για δημιουργία του γραφείου στο δωμάτιό μας.

Κώδικας ένδυσης

Αν δουλεύεις από το σπίτι, έχεις νιώσει άπειρες φορές ότι απλά περιφέρεσαι στο σπίτι με έναν καφέ στο χέρι και τις πιτζάμες σου που μπορεί να φοράς από χθες το βράδυ. Για να διαχωρίσεις  λίγο τη μέρα σου και να νιώσεις καλύτερα και μεγαλύτερη ευεξία, καλό είναι να επιλέγεις διαφορετικά ρούχα ακόμη και αν εργάζεσαι στον ίδιο χώρο που ξυπνάς. Αγόρασε άνετα, ευκολοφόρετα ρούχα που θα σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και ευχάριστα κάθε φορά που θα τα φοράς. Γιατί και στο σπίτι πρέπει να είμαστε κομψοί και σικ.

Μερικά από αυτά μπορεί να διευκολύνουν την εργασία από το σπίτι και να σε κάνουν να νιώσεις πιο δημιουργικό επαγγελματία. Μη διστάσεις να τα δοκιμάσεις!